flag Судова влада України

Голова Черкаського апеляційного суду Юрій Сіренко взяв участь в організованій Верховним Судом нараді з головами апеляційних судів

19 березня 2024, 14:53
15 березня голова Черкаського апеляційного суду Юрій Сіренко взяв участь в організованій Верховним Судом нараді з головами апеляційних судів.

 Під час виступу Голова Верховного Суду навів загальні дані щодо стану здійснення судочинства у 2023 році, звернув увагу на ключові правові висновки, сформульовані Верховним Судом, та окреслив коло питань, які необхідно вирішити для того, щоб покращити ситуацію в системі правосуддя і поліпшити її роботу.

 Серед них – належна організація роботи судів в умовах воєнного стану, поповнення кадрового складу судів, диджиталізація судочинства, підвищення рівня оплати праці працівників апаратів судів першої та апеляційної інстанцій, налагодження механізмів комунікації між судами й удосконалення підходів до комунікації із суспільством.

 Крім того, Станіслав Кравченко наголосив на необхідності формування нової мережі судів шляхом їх укрупнення. Така потреба зумовлена, зокрема, необхідністю узгодження мапи судів з адміністративно-територіальним устроєм, а також для того, щоб запобігти випадкам, коли через недостатню кількість суддів у певному суді неможливо сформувати колегію для розгляду справи.

 У межах наради голови апеляційних судів мали змогу поставити суддям ВС, представникам ВРП, ВККС України, РСУ та ДСА України, Уповноваженому у справах ЄСПЛ питання, з якими доводиться стикатися судам у різних регіонах країни. Здебільшого основними викликами для судової системи є кадрове та фінансове забезпечення. Зокрема, під час наради йшлося про можливість повернення до здійснення правосуддя тих суддів, які пішли у відставку, але не досягли граничного віку перебування на цій посаді. Це дало б змогу вже зараз посилити кадрами суди апеляційної інстанції.