flag Судова влада України

Черкаський апеляційний суд спільно з ГО «PREVENT» провів круглий стіл на тему « Невиконання батьківських обов’язків як підстава позбавлення батьківських прав».

10 квітня 2023, 15:17

Черкаський апеляційний суд спільно з ГО «PREVENT» 07 квітня 2023 року провів круглий стіл на тему «Невиконання батьківських обов’язків як підстава позбавлення батьківських прав».

На заході були присутні судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, судді Черкаського апеляційного суду, судді районних судів Черкаської області, представники органів місцевого самоврядування, Черкаської обласної державної адміністрації і правоохоронних органів.

Були розглянуті основні підходи до вирішення питання про позбавлення батьківських прав у практиці ЄСПЛ, принципи забезпечення «Найкращих інтересів дитини» у міжнародних стандартах у сфері судочинства, позбавлення батьків батьківських прав під час війни та позбавлення батьківських прав як крайній захід впливу на батьків у зв’язку з неналежним виконанням ними своїх батьківських обов’язків.

Судді Черкаського апеляційного суду виступили з аналізом судової практики розгляду Черкаським апеляційним судом справ, пов’язаних із позбавленням батьків батьківських прав.

Після обговорення було констатовано наявність консенсусу щодо спірних питань, що пов’язані з даною тематикою та наголошено на проведення подібних заходів у майбутньому.