flag Судова влада України

Черкасець розлучився з дружиною після 45 років подружнього життя та не зважаючи на її ймовірну вагітність

14 травня 2020, 16:25

Черкасець подав позов до місцевого суду про розірвання шлюбу, який було зареєстровано ще у 1974 році. Чоловік та дружина прожили в шлюбі майже 45 років, за цей час у подружжя народилося та виросло двоє дітей. Однак діаметрально протилежні погляди сім’ю, неприязні стосунки між подружжям призвели до фактичного припинення шлюбних відносин. Як вказав позивач у своїй заяві, з листопада 2018 року він із дружиною не вів спільного життя та не проживав разом. Оскільки сім’я розпалася остаточно, просив суд шлюб розірвати. В свою чергу, відповідачка клопотала про призначення подружжю строку для примирення терміном у шість місяців. Рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 13 січня 2020 року позов про розірвання шлюбу задоволено.

Не погодившись з рішенням місцевого суду, жінка подала апеляційну скаргу до Черкаського апеляційного суду. Скаржниця наполягала на збереженні сім’ї та наданні шестимісячного терміну для примирення. Натомість чоловік у своєму відзиві на апеляційну скаргу категорично заперечував проти примирення.

Як вбачається із постанови апеляційного суду, між зверненням чоловіка до місцевого суду з позовом про розірвання шлюбу та винесенням судового рішення в першій інстанції минуло півроку. Протягом цього періоду дружина всіляко зловживала своїми процесуальними правами, переносила та затягувала розгляд справи. Маючи намір зберегти шлюб, 67-річна жінка навіть заявила, що має вагітність терміном 4-5 тижнів, пред’явивши відповідне направлення від медичного закладу. Суд, задовольнивши клопотання позивача, який заперечував факт вагітності, направив запити до медичного закладу для з’ясування достовірності довідки. Із відповіді КНП «Перший Черкаський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», було встановлено, що такий документ написано жінкою власноруч (з її слів та пояснення), оскільки вона була в стані афекту за обставин, в яких перебуває.

Таким чином, оцінюючи зібрані докази у справі, той факт, що позивач наполягав на розірванні шлюбу, беручи до уваги поведінку позивачки під час розгляду справи, яка подавала суду неправдиву інформацію щодо своєї вагітності, фальсифікуючи довідки медичного закладу та намагаючись безпідставно затягувати розгляд справи, колегією суддів Черкаського апеляційного суду апеляційну скаргу залишено без задоволення, а рішення Соснівського районного суду м.Черкаси – без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до суду касаційної інстанції, Верховного Суду, протягом 30 днів в порядку та за умов, визначених цивільно – процесуальним законом.

За повідомленням прес-служби суду